Boekentips

Gelezen: Waarom mama drinkt – Gill Sims

Het was voor mijn gevoel alweer een eeuw geleden dat ik naar de bibliotheek was geweest om voor mijzelf een boek te halen, dus besloot ik dat van de week weer eens te doen. Omdat lezen voor mij betekend dat ik even mezelf ben en niet mama, lees ik dus ook eigenlijk nooit mama boeken. Toch had ik veel goede dingen over dit boek gehoord en wilde ik het een kans geven.

De waarheid maar toch een flinke dosis humor
De vrolijke kaft bestaat uit een paar vrolijke plaatjes van de twee kinderen, de hond en een glas wijn. En dat is precies waar het boek over gaat: ‘De moeilijkheden van het moederschap en partnerschap, maar wel met een vrolijke noot en natuurlijk een glaasje wijn of wat sterkers.’

Herkenbaar boek op vele fronten
Hoe wel dit boek gaat over twee kinderen die al op school zitten en een hond die dagelijks uitgelaten moet worden, herkende ik mezelf af en toe zeker in het boek. Ellen denk dat haar leven bijna nooit leuk is behalve misschien als haar kinderen een keer tien minuten niet elkaar de nek om willen draaien, ze aan haar tweede fles wijn van de avond toe is en haar man niet moe is van zijn drukke baan. Kinderen zijn geen engeltjes, er bestaat niet zoiets als de ideale echtgenoot, en andere gezinnen hebben het ook echt niet zo perfect blijkt wel als je het boek gelezen hebt. En vooral dat laatste moet ik mezelf nog wel eens vertellen, omdat het gras altijd groener lijkt bij een ander. Gelukkig lijkt in het verhaal in eerste instantie vooral hilarisch. Geweldig zijn de hoofdstukken waarin Ellen naast haar werkelijke dag, een dag beschrijft waarop alles goed zou gaan. De realiteit en haar wensdroom liggen mijlenver uit elkaar.

Waar ik vooral om heb moeten lachen om de schoolpleinsituaties. Zo staat er op het schoolplein altijd een groepje perfecte moeders die neerkijken op alle anderen. Sinds ik dat gelezen heb, kijk toch anders naar ouders op het school plein want ik haal en breng natuurlijk voor mijn werk regelmatig kinderen van school. Stiekem moet ik van binnen nu toch wel lachen dat ik dezelfde soort kliekjes lijk te zien daar op school, al heb ik natuurlijk daarover niet perse de zelfde mening en ik zou ze ook absoluut niet ontwijken als ik in gesprek met ze kom. Maar ook haar hippie schoonzus, die toch niet zo hippie blijkt te zijn als in de eerste hoofdstukken beschreven wordt. En dan haar kinderen die allemaal fratsen uithalen waardoor ze regelmatig door de bomen het bos niet meer ziet.

Aanrader of toch niet?
Zeker, of je nou mama bent of niet! Ik heb diverse keren lachend op de bank gezet omdat ik helemaal in het verhaal gezogen werd. En of je nou kinderen hebt of niet, ik denk dat er voor iedereen wel een stukje waarheid in het verhaal zit.

Liefs,

1 Comment

  • Reply
    Saskia
    26 oktober 2018 at 10:44

    Lijkt me zeker wel een leuk boek!

Leave a Reply